Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

SMS-foton ska effektivisera utryckning

Under devisen att en bild säger mer än tusen ord ska SOS Alarm i framtiden kunna prioritera larm bättre och doktorn få se patienten redan i ambulansen.

Båda delarna ingår i ett utvecklingsprogram för att göra processen för ambulansutryckningar snabbare och träffsäkrare.

Under 2014 ska idén att allmänheten ska skicka foton eller korta filmer under samtal med SOS Alarm testas i Västra Götaland. Meningen är att det ska underlätta för vårdprioriteraren att fatta beslut om ambulansutryckningar.

– Tänk dig att du är på en ö och har huggit dig i tummen, vi har haft sådana fall, och ringer SOS Alarm. Då är det svårt att avgöra utifrån det du säger om du behöver en helikopterambulans eller om det räcker att du plåstrar om dig och åker till en vårdcentral för att bli sydd. Får operatören en bild blir det lättare, säger Bosse Norrhem, programchef på Lindholmens Science Park, till tidningen Dagens Medicin.

Lindholmens Science Park driver utvecklingsprogrammet för att effektivisera ambulansutryckningar, i samarbete med bland annat Västra Götalandsregionen, Västerbottens läns landsting och SOS Alarm. I programmet ingår alla delar av processen, från att SOS får ett larm till dess ambulansen åker till sjukhuset med patienten.

Tanken är också att den som larmar skickar ett foto eller en filmsekvens från olycksplatsen för att visa omfattningen. Genom en länk i ett sms som larmcentralen skickar ut till uppringarens smartphone kan bilden snabbt skickas tillbaka.

Läs hela artikeln på dagensmedicin.se