Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Mobilapp ska ge bättre akutsjukvård

En mobilapplikation ska ge bättre och snabbare akutsjukvård genom att larma frivilliga sjukvårdsutbildade som är i närheten av en vårdsökande. Nu ska applikation som utvecklats inom TUCAP-projektet Optires testas i Västerbotten i samarbete med SOS Alarm.

Under våren kommer 25 sjukvårdsutbildade personer i Västerbotten att testa den nya mobilappen. När SOS Alarm får in ett larm kan de se om det finns någon frivillig i närheten av den som behöver hjälp och larma den frivillige.

Syftet är att applikationen ska fungera som komplement till ambulansverksamheten genom att en drabbad ska få vård redan innan ambulans anländer. Testet kommer att pågå under 2014 och utvärderas i början av 2015, förhoppningen är att tekniken ska kunna användas även i framtiden.

- Språnget är inte långt, rent tekniskt, att börja använda den här tekniken permanent. Däremot kan det kanske dyka upp frågetecken kring vem som har ansvaret när vårdpersonal är inloggade i appen och exempelvis gör insatser på sin fritid. Men arbetstidsfrågor och liknande, det är sådant som landstinget får titta på, säger Bo Norrhem, programansvarig för TUCAP, till Västerbottens Folkblad.

Fler projekt inom TUCAP