Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Bilder ska hjälpa patienter få rätt vård fortare

SOS Alarm genomför nu tester där sex SOS-operatörer och en SOS-sjuksköterska i Göteborg får möjlighet att begära in ett foto från hjälpsökande. Syftet är att hjälpa SOS-operatören att fatta rätt beslut och därmed öka träffsäkerheten i vårdprioriteringen. Utvecklingscentret TUCAP vid Lindholmen Science Park har varit med och arbetat fram bildstödskonceptet.

Provet omfattar enbart SOS-operatörer i vårdprioriteringsprocessen och det är SOS-operatören själv som avgör om en bild ska skickas in. Förutsättningen är att den hjälpsökande har en smarttelefon med inbyggd kamera. Om SOS-operatören bedömer att en bild kan vara till hjälp under ett samtal skickas ett sms-meddelande till den hjälpsökande med instruktion om hur bilden ska tas. Därefter visas bilden för SOS-operatören i en portal på en touch-skärm med zoomfunktion. Bilderna överförs genom en krypterad förbindelse och för att komma åt bilderna krävs en inloggningslösen som kontrollerar identiteten på två sätt. 

Testet ska pågå i sex månader med en avstämning efter halva tiden. 

– Vi kommer särskilt titta på SOS-operatörens upplevelse av att hantera foton, hjälpsökandens upplevelse av att förmedla foton och upplevelsen av den tekniska lösningen. Förhoppningen är att bilderna ska utgöra ett bra stöd för våra SOS-operatörer i sina beslut och vårdprioriteringar, säger Michael Zantelid, tjänsteutvecklare på SOS Vård. 

Bosse Norrhem, programdirektör för TUCAP, ser fram emot testperioden. 
– Att kunna använda den här typen av modern teknik i de inledande, avgörande sekunderna och minuterna vid en olycka är ett stort och positivt steg. Det har varit en lång resa med många avvägningar att ta hänsyn till innan vi nu känner oss redo att testa tekniken på riktigt.